Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про сюжет від USA Today, у якому ідеться, що YouTube «заблокував» блогерку, яка зробила відео про приготування російської страви

У соціальних мережах російського сегменту шириться нібито сюжет від загальнонаціональної щоденної газети USA Today, у якому йдеться, що американську кулінарну блогерку заблокували на стримінговій платформі «через приготування російських страв».  

«Дівчина з 1,2 млн підписників залишилася без каналу й заробітку, бо присвятила випуск приготуванню пельменів, борщу і розповіла, як вона круто з’їздила в Росію і познайомилася з російською кухнею», — переповідають пропагандисти.  

Але на сторінках USA Today такого сюжету не знайшлося. Ба більше, за допомогою зворотного пошуку в гуглі та запитом «Youtube blocked an american blogger for videos with russian recipes usa today» (YouTube «заблокував» блогерку за відео про приготування російської страви) пошуковик показує лише публікації з прокремлівських медіа, які перекладають свої матеріали англійською. Тобто, найбільш імовірно, що така новина просто вигадана.  

Та й по суті, умовне відео або канал могли б заблокувати, якби воно порушувало правила спільноти ютубу. Однозначно, канал через «відео про російську страву» не могли б видалити.  

У такий спосіб пропагандисти просувають наратив про існування так званої «русофобії», із якою Москва бореться та захищає своїх громадян.  У слово «русофобія» кремлівські медіа вкладають значення іншого терміну, а саме ксенофобії — різкого неприйняття чужої культури, мови й способу життя, яке може виявлятися в політичному житті держави у вигляді дискримінації за національно-культурною ознакою. Значення саме цього слова, в істотно вужчому ключі, відповідно до російської пропаганди, ховається за терміном «русофобія». Так званою «русофобією» Росія також виправдовує напад на Україну.   

Росія подає «русофобію» як окремий вид нацизму, який зародився в Україні та масово шириться світом. Будь-хто, хто критикує Росію, — «русофоб», а відповідно, і нацист. Спершу дезінформаційний меседж про «русофобію» був спрямований здебільшого на українську аудиторію, але після того, як світова спільнота підтримала Україну у війні, він поширився і на європейські країни. Доходило навіть до звинувачення Ізраїлю в нацизмі. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись