Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Фейк про сюжет від USA Today, у якому ідеться, що YouTube «заблокував» блогерку, яка зробила відео про приготування російської страви

У соціальних мережах російського сегменту шириться нібито сюжет від загальнонаціональної щоденної газети USA Today, у якому йдеться, що американську кулінарну блогерку заблокували на стримінговій платформі «через приготування російських страв».  

«Дівчина з 1,2 млн підписників залишилася без каналу й заробітку, бо присвятила випуск приготуванню пельменів, борщу і розповіла, як вона круто з’їздила в Росію і познайомилася з російською кухнею», — переповідають пропагандисти.  

Але на сторінках USA Today такого сюжету не знайшлося. Ба більше, за допомогою зворотного пошуку в гуглі та запитом «Youtube blocked an american blogger for videos with russian recipes usa today» (YouTube «заблокував» блогерку за відео про приготування російської страви) пошуковик показує лише публікації з прокремлівських медіа, які перекладають свої матеріали англійською. Тобто, найбільш імовірно, що така новина просто вигадана.  

Та й по суті, умовне відео або канал могли б заблокувати, якби воно порушувало правила спільноти ютубу. Однозначно, канал через «відео про російську страву» не могли б видалити.  

У такий спосіб пропагандисти просувають наратив про існування так званої «русофобії», із якою Москва бореться та захищає своїх громадян.  У слово «русофобія» кремлівські медіа вкладають значення іншого терміну, а саме ксенофобії — різкого неприйняття чужої культури, мови й способу життя, яке може виявлятися в політичному житті держави у вигляді дискримінації за національно-культурною ознакою. Значення саме цього слова, в істотно вужчому ключі, відповідно до російської пропаганди, ховається за терміном «русофобія». Так званою «русофобією» Росія також виправдовує напад на Україну.   

Росія подає «русофобію» як окремий вид нацизму, який зародився в Україні та масово шириться світом. Будь-хто, хто критикує Росію, — «русофоб», а відповідно, і нацист. Спершу дезінформаційний меседж про «русофобію» був спрямований здебільшого на українську аудиторію, але після того, як світова спільнота підтримала Україну у війні, він поширився і на європейські країни. Доходило навіть до звинувачення Ізраїлю в нацизмі. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join