Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ДСНС поширили постановне відео про те, як українські сапери знешкоджують авіабомбу

Таку інформацію поширюють у мережі щодо відео, на якому українські сапери знешкоджують фугасну авіабомбу ОФЗАБ-500. У пропагандистських повідомленнях кажуть, що бомба на відео інша, має тонкі стінки, і при падінні боєприпас мав би вибухнути. Як пише StopFake, пропагандисти заявляють, що на землі взагалі немає жодних слідів падіння снаряда.

“Деякі користувачі в Twitter також скептично розцінюють відео як постановку, оскільки працівники проводять розмінування без будь-якого захисту. Проте це відео було оприлюднено на офіційній сторінці Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На відео — осколково-фугасно-запальна авіабомба ОФЗАБ-500, заборонена Конвенцією про конкретні види звичайної зброї для застосування у районах зосередження цивільного населення. Розмінування проводилося у Чернігові 9 березня, після чергового бомбардування міста російською авіацією”, — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись