Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк До України повернулися нібито лише 173 полонених військовослужбовці

Пропагандисти стверджують, що до України повернулися лише 173 військовослужбовці в обмін на 248 російських громадян. За їхніми словами, обмін нібито відбувався у форматі 173 особи на обидві сторони. При цьому додатково Росія отримала 75 військових за пʼятьох командирів оборони «Азовсталі», яких влітку 2023 року президент України Володимир Зеленський забрав із Туреччини. Це – неправда.

Насправді українська сторона офіційно повідомила, що на Батьківщину повернулися 230 осіб, серед яких 130 військовослужбовців, 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, один поліціянт і шестеро цивільних.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати недовіру до української влади. Мовляв, Києву начхати на долі полонених. Вони розповсюджують такі вигадки щоразу, коли йдеться про обмін полоненими. Так було влітку, коли обмін командирів «Азовсталі» називали порушенням попередніх угод. Мовляв, військовим слід було залишатися в Туреччині до завершення бойових дій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись