Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито заслуговує на помсту після атаки на Бєлгород

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, що Україна нібито заслужила на обстріл військової інфраструктури у Києві та Харкові 2 січня. Мовляв, це є рівноцінною відповіддю на атаку Бєлгорода Збройними силами України 1 січня. Крім того, вони кажуть, що інформація про збиття російських гіперзвукових ракет нібито не відповідає дійсності, оскільки це не є технічно можливим. Усе це неправда. 

По-перше, низка візуальних матеріалів підтверджує, що Росія вкотре цілилась у цивільну інфраструктуру. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права та суперечить офіційним заявам російської влади. Крім того, навіть з погляду тактики ведення війни атака, здійснена в цілях самозахисту як відповідь на численні ракетні обстріли України в новорічні дні, і цілеспрямований масовий ракетний обстріл з використанням 99 ракет, включно з 10 гіперзвуковими, не є рівноцінними явищами. Ба більше, Збройні сили України ще у травні 2023 року заявили, що використовують американський комплекс Patriot для успішного збиття російських гіперзвукових ракет «Кинджал». В англомовному сегменті інтернету можна знайти велику кількість інформації щодо збиття гіперзвукової зброї, зокрема про методи її визначення у просторі та нейтралізацію. 

Пропагандисти продовжують виправдовувати злочини росіян у різний спосіб. Вони хочуть створити хибне враження справедливості їхніх дій. Однак насправді йдеться про пошук та вигадування причин для продовження агресії, яку Росія і почала. Зокрема, під надуманими приводами, такими як «боротьба з нацистами» та «біолабораторіями США на території України». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись