Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Будь-яка спроба «агресії» Києва проти Росії вдарить бумерангом зі «значно сильнішою віддачею та непоправними наслідками»

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на статтю у виданні The Economist. Мовляв, Києву порадили «охолонути» на Херсонському напрямку.

У виданні The Economist справді вийшла стаття під назвою «Stay cool on Kherson». Автори говорять про те, чому ЗСУ на Херсонщині повинні діяти виважено та пояснюють, що росіянам вдалося захопити Маріуполь, Сєверодонецьк та інші міста, бо вони не боялись їх зруйнувати. Натомість українська армія намагається уникнути руйнування українських міст. Пропагандисти маніпулюють перекладом фрази «stay cool». ЇЇ можна перекладати як «охолонути», але з огляду на текст статті, йдеться радше про «зберігати спокій». Автори статті аналізують переваги й недоліки, які є в обох армій в контексті битви за Херсонщину. Однак, російська пропаганда маніпулює, наголошуючи на перевагах російської армії, та відвертає увагу від того, що на думку авторів статті, саме українська армія матиме ліпші позиції в цій битві.

Пропагандисти використовують тактику підміни понять, коли називають «спробами агресії» виконання ЗСУ свого безпосереднього обов'язку щодо захисту України. Агресором є Росія, яка вдерлася у суверенну державу та окупувала українські території. Також російські пропагандисти систематично вдаються до тактики залякування, мовляв, «наслідки будуть». У такий спосіб вони намагаються посіяти паніку серед українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись