Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Арестович розповідає, як Офіс президента маніпулює українцями в часи війни

Анонімні телеграм-канали знову поширюють фрагменти інтерв’ю 2017 року про «кнопки», на які треба натискати, щоб впливати на людей. Натомість у публікаціях не вказують дату відео, що може ввести в оману частину аудиторії, ніби інтерв’ю свіже.

Крім того, можна помітити і легко перевірити, що на поширюваному фрагменті Арестович відповідає на інше запитання журналістки. Згідно з обрізаним фрагментом, ведуча запитує про засоби політичних маніпуляцій. В оригіналі відео Арестович шукає свій допис у фейсбуку про чутливі місця людей, на які слід натискати, щоб привернути увагу будь-якого колективу та поставити певне питання на порядок денний суспільства. Поки він шукає, ведуча запитує гостя, наскільки порівняно з російською пропагандою, побільшало української. Арестович стисло порівняв, однак цей момент теж не потрапив у змонтоване відео. Упродовж інтерв'ю Арестович дійсно згадує Офіс президента, однак у контексті так званого МіхоМайдану 2017-2018 років — події, актуальної на час розмови.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись