Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ракетний удар по Вінниці знищив учасників наради щодо поставок зброї в Україну

Про таке повідомляють російські пропагандистські медіа з посиланням на Міністерство оборони Росії. Мовляв, у момент удару в Будинку офіцерів проходила нарада командування українських повітряних сил із представниками іноземних постачальників озброєнь з питань передачі ЗСУ чергової партії літаків, засобів ураження, а також організації ремонту українського авіаційного парку. Нібито внаслідок удару учасників наради знищено. Це — неправда.

Це вже друга спроба Міноборони Росії виправдати ракетний удар по центру Вінниці, внаслідок якого загинули 23 особи, у тому числі 3 дітей. Офіційної інформації про «знищення» представників командування ЗСУ не було, як і повідомлень про постраждалих іноземних громадян. Росіяни також не надали жодної інформації про те кого саме вони «знищили».

Як пише StopFake, ймовірно, що така нарада могла проводитися у Вінниці — у місті справді є комплекс будівель Головного командування ЗСУ, розташований більш ніж за півтора кілометри від місця удару. Власне Будинок офіцерів призначений для проведення офіційних зборів та культурних заходів, він продовжував працювати як концертний майданчик. У день удару там також проходила підготовка до благодійного концерту. Напередодні пропагандисти повідомляли, що завдали ракетного удару по Будинку офіцерів тому, що він був базою «нацистів». Як і у випадку з обстрілом ТРЦ «Амстор» у Кременчуці, так і з іншими цивільними об’єктами, російська пропаганда придумує по кілька версій для виправдання своїх терористичних дій та воєнних злочинів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись