Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Драмтеатр Маріуполя підірвали зсередини, там загинуло лише 14 людей

Таку інформацію поширюють російські медіа з посиланням на  так званого «начальника слідчого управління генеральної прокуратури» так званої ДНР Олексія Куцурубенка. Буцімто Драмтеатр підірвали не внаслідок авіаудару, а через детонацію всередині «безоболочного взрывного устройства». Це — неправда.

Російська армія 16 березня 2022 року завдала авіаудару по будівлі Донецького драматичного театру в Маріуполі, який використовували як бомбосховище під час блокади міста. Як повідомляли у Human Rights Watch, там переховувалися від 500 до 1200 мирних жителів. Біля входів до будівлі розмістили написи «Діти», які було видно з неба, щоби позначити, що там переховуються цивільні.

Через постійні обстріли міста рятувальники не могли своєчасно  звільнити людей з-під завалів. У п’ятницю, 25 березня, Маріупольська міська рада повідомила, що під завалами драмтеатру загинуло близько 300 людей. Amnesty International визнала авіаудар по драмтеатру воєнним злочином Росії. Також організація у своєму звіті зазначила, що встановити точну кількість жертв неможливо, оскільки невідомо скільки жертв знаходились під завалами. У звіті також зазначається про перешкоджання росіянами доступу місцевих мешканців та незалежних журналістів до розбору завалів. Росіяни зачистили бульдозером територію та вивезли тіла загиблих без реєстрації. Про це ж повідомляла влада Маріуполя припускаючи, що росіяни діють у такий спосіб щоб приховати кількість жертв злочину. Відео зруйнованого драмтеатру.

Версію про «вибух з середини» раніше поширювали з посиланням на нібито німецького журналіста Томаса Репера, який виявився проросійським блогером із Санкт-Петербурга. Російські пропагандисти систематично використовують фейки для приховування воєнних злочинів російської армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись