Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито перешкоджають евакуації цивільних із Часового Яру

Пропагандисти стверджують, що Сили оборони України заважають евакуації цивільного населення з міста Часів Яр у Донецькій області. Російські медіа, посилаючись на росіянина Ігоря Кімаковського, стверджують, що ЗСУ нібито використовують людей як живий щит для зупинки російського наступу. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що Часів Яр у Донецькій області не став винятком для російської пропаганди. Окупанти систематично знищують місто, обстрілюючи кожен метр населеного пункту. Добровільна евакуація цивільного населення там розпочалася ще у 2022 році, у серпні 2022-го евакуація жителів Донеччини стала обов'язковою, а до березня 2023 року українські військові евакуювали з міста всіх дітей.

На квітень 2024 року в Часовому Яру залишилося близько 700 людей — до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в місті проживало 16 тисяч людей. Тому говорити в таких умовах про перешкоджання з боку українських військових процесу порятунку людей — це цинічний фейк російської пропаганди. За даними начальника міської військової адміністрації Часового Яру Сергія Чауса, з цими людьми щоденно проводиться роз'яснювальна робота, проте основним аргументом для евакуації стає лише руйнування житла.

«У останні тижні ми фактично бачили невелике посилення евакуації. Щодня не змінювалася кількість: один-два, максимум три людини, але фактично кожен день люди від'їжджали... Може настати та хвилина, коли ми просто фізично не зможемо цього зробити. Ми це говоримо відкрито, попереджаємо людей», — підкреслив Чаус в інтерв'ю «Радіо Свобода» 15 квітня 2024 року.

Будь-яка евакуація проводиться в тісному співробітництві українських військових, волонтерів з правозахисниками та міжнародними організаціями, наприклад, людей з Донеччини евакуювали під егідою USAID. Весь процес евакуації відбувається відкрито і під наглядом українських та іноземних спостерігачів. Людей транспортують організованими колонами, евакуйованим сім'ям надаються безкоштовне житло в більш безпечних регіонах України, соціальні гарантії, гуманітарна допомога та психологічна підтримка.

Окремо варто відзначити, що Кімаковський, якого агітпроп використовує для створення антиукраїнських фейків, не може бути достовірним джерелом інформації — російський громадянин обіймає фіктивну «посаду» в неіснуючому «органі управління» тимчасово окупованих частин Донецької області України. У 2015 році Служба безпеки України звинуватила громадянина країни-агресора у шпигунстві на користь Росії. За даними українських спецслужб, Кімаковський — агент ФСБ Росії, який збирав інформацію про передислокацію українських військових у Донецькій області. Росіянина також звинуватили у втручанні в територіальну цілісність України. У 2019 році агента ФСБ обміняли на українських політв'язнів, серед яких опинилися Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Роман Сущенко, Володимир Балух, а також ряд інших незаконно затриманих громадян України, включаючи моряків, викрадених Росією в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Пропагандисти поширюють ще один фейк про українських військових з метою дискредитації Збройних сил України. Агітпроп систематично розповсюджує дезінформацію про евакуацію цивільного населення з передових українських населених пунктів, традиційно замовчуючи про першопричину ускладненої ситуації — російську агресію проти України, щоденні обстріли, вбивства мирного населення, руйнування критичної інфраструктури населених пунктів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись