Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Загиблому українському військовому було нібито лише 16 років

Проросійські джерела поширюють інформацію про загибель військового з Конотопа, Бойка Дмитра Олександровича. Пропагандисти стверджують, що хлопцеві нібито було лише 16 років, і в підтвердження цього наводять скриншот з невідомої бази особистих даних громадян України. У публікаціях звинувачують українських військових у приховуванні справжнього віку юнака, оскільки в некрологах зазначена зовсім інша дата народження — 28.07.2005. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді загиблому воїну було 18 років, як повідомляли місцеві медіа. Це підтвердив Конотопський ліцей №9, який закінчував боєць. За словами керівництва ліцею, дата народження хлопця — справді 28.07.2005, і він закінчив школу (повні 11 класів) ще два роки тому. Однак у Конотопі дійсно живе ще один Бойко Дмитро Олександрович, народжений 16.02.2008 року. Хлопець грає у футбол в ДЮСШ міста Конотопа. На одному з записів футбольного матчу між командами Конотопа та Шостки він забиває третій гол, і можна переконатися, що хлопець виглядає зовсім інакше, ніж загиблий військовий. Отже, ще одне повідомлення про службу неповнолітніх у українській армії виявилося фейком.

Ця новина вписується в кремлівський наратив про дітей та підлітків у ЗСУ, щоб зірвати процес мобілізації в Україні. «Детектор медіа» вже спростовував інші російські вигадки на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись