Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці нібито готові жити навіть «поруч з Чорнобилем», щоб сховатись від ТЦК

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах та російських пабліках інформацію про те, що українці нібито готові жити навіть у Чорнобильській зоні лише для того, щоб урятувати своє життя. «Підприємливі українці стали робити мінімальний ремонт і продавати "безпечні будинки поблизу Прип'яті". Серед головних плюсів — відсутність ТЦК. Ціна задоволення — 6500 доларів», — повідомляють користувачі соцмереж, поширюючи у своїх публікаціях відео з оголошенням про «продаж будинку біля Прип'яті». Чоловічий голос у відео розповідає про ділянку та будинок, виставлені на продаж, а на самому відеоряді є написи «Безпечний будинок поблизу Прип'яті», «Відсутність ТЦК», «Є ремонт, чисто, затишно, пічне опалення». Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді це оголошення про продаж будинку в селі Краснянка Вінницької області, і воно не має жодного стосунку ані до Чорнобильської зони відчуження, ані до спроб потенційних покупців уникнути мобілізації в Україні.

Справжнє відео, що поширюється в соцмережах та російських медіа, вони знайшли на українському ютуб-каналі «Переїхати в село легко». Канал був створений у грудні 2022 року та присвячений оглядам приватних будинків у сільській місцевості, що виставлені на продаж. Згадане відео міститься в розділі YouTube Shorts каналу і на сьогодні набрало понад 19 тисяч переглядів.

Цікаво, що як голос ведучого за кадром, так і фонова музика, і детальна інформація про нерухомість, і фотографії будинку та подвір'я повністю збігаються з фейковим оголошенням про «продаж будинку біля Чорнобиля». Отже, йдеться про одне й те саме оголошення. Однак на початку оригінального відео голос за кадром заявляє, що будинок стоїть у селі Краснянка Тивровського району Вінницької області. У фейкових публікаціях цю інформацію вирізали за допомогою програм відеомонтажу і для більшої достовірності додали текст на самому відеоряді, який підтверджує, що будинок розташований недалеко від Прип'яті. У справжньому оголошенні ніякого тексту на відео немає. Крім того, у фальшивому оголошенні змінили ціну будинку. За словами авторів фейку, ділянка біля Прип'яті коштує 6500 доларів, але в оригінальному відео названо ціну 2500 доларів. Це зроблено, очевидно, для того, щоб показати: українці готові віддати немалі суми грошей лише для того, щоб утекти від ТЦК.

Чорнобильська зона відчуження лежить на півночі Київської області. Вона сформувалася внаслідок радіоактивного забруднення території після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року. Її площа становить 36 545 гектарів. Отже, продаж будинків поблизу Прип'яті в Україні заборонений, а інформація про це є ще одним фейком російської пропаганди з метою дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні. Оригінальне відео було умисно змінене для створення хибного наративу про те, що українці готові жити навіть у зоні відчуження, лише для того, щоб уникнути зустрічі з представниками ТЦК.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись