Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Росія маніпулює темою обміну полонених

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП повідомляє, що уповноважена з прав людини у РФ Москалькова звинуватила Україну в призупиненні процесу обміну полоненими на кілька місяців.

Однак насправді Україна готова до обміну як у форматі «всіх на всіх», так і до інших варіантів. А закиди на адресу української сторони в «надуманих вимогах», які нібито «постійно змінюються» – незрозумілі та безпідставні, додають у Центрі. 

Саме Росія блокує обмін, останній з яких відбувся 8 лютого 2024 року. Аналогічно Москва блокувала процес і в другому півріччі 2023 року, намагаючись як завжди перекласти провину на Київ. Водночас Україна постійно ініціює обміни полоненими: пропозиції надходили 10 квітня 2024 року, з нагоди Пасхи та з нагоди заклику Папи Римського, однак Москва проігнорувала українські ініціативи.

Блокування Росією процесу обмінів відбувається на тлі численних порушень: росіяни вдаються до катувань і страт полонених, використовують їх у якості «живого щита», утримують у полоні й цивільних заручників.

Також РФ досі не надала ані доказів загибелі українських військовополонених, які нібито 24 січня перебували на борту Іл-76, ані тіл загиблих.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись