Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українських біженців нібито будуть «видавлювати» з ЄС і посилати на війну

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, мовляв, українців будуть витісняти з країн Європейського Союзу й посилати воювати. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на нібито відповідну заяву міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського в етері польського радіо RMF24.

Насправді словами Сікорського зманіпулювали. Він заявив, що розмови про екстрадицію в Україну осіб, які ухиляються від виконання обов'язку служити, ведуться на рівні Європейського Союзу. Тобто йдеться не про всіх українських біженців, а про чоловіків призовного віку, які ухиляються від військової служби. До того ж ніякого рішення стосовно них принаймні поки що ухвалено не було, адже це питання все ще дискусійне. 

Міністр закордонних справ Польщі також заявив, що «можна поставити такі умови перебування українців у ЄС, які стимулюватимуть їх виконувати свій обов’язок із захисту Батьківщини». Однак і тут не йшлося, що всіх українських біженців посилатимуть на війну ― Сікорський говорив виключно про військовозобовʼязаних чоловіків.

Цим вкидом пропагандисти прагнуть підживити наратив про буцімто «війну до останнього українця». Раніше ми вже аналізували подібні фейки та маніпуляції. Наприклад, фіксували брехню про нібито мобілізацію всіх бездітних українських жінок та про нібито заклик мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись