Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Особистий лікар Зеленського нібито втік до Франції

Російські ресурси поширюють відеосюжет з логотипом BBC, в якому стверджується, що особистий ендокринолог Президента України Володимира Зеленського після закінчення медичної конференції в Лондоні нібито не повернувся до України. Він буцімто вирішив автобусом дістатися Парижа, де згодом оформив статус біженця. Попри те, що Офіс Президента України нібито старанно приховував втечу лікаря Зеленського, «правду» вдалося з’ясувати дослідницькій групі Bellingcat. 

Скриншот StopFake

Насправді ця інформація є фейковою. Про це повідомляють журналісти з проєкту StopFake. BBC у своїх соціальних мережах чи на сайті ніколи не публікувало цього відеосюжету. Крім того, жодне з авторитетних західних медіа про такий інцидент теж не повідомляло. Подібна інформація також відсутня на офіційних ресурсах дослідницької групи Bellingcat. 

Про «втечу» лікаря Зеленського до Франції пишуть саме російські ЗМІ, посилаючись на BBC. Проте при переході за посиланням у публікації читач потрапляє не на першоджерело, а на головну сторінку британської медіакомпанії.

Росіяни навмисно використали логотип BBC та її дизайн у пропагандистських цілях. Сам відеосюжет є компіляцією різних фото- та відеоматеріалів, імовірно, взятих на стокових сайтах, на них ― Володимир Зеленський, Христо Грозєв із Bellingcat, фотографії біженців і вокзалу в Лондоні. Зрештою, на відео немає ніяких даних про «лікаря Зеленського» ― ні його фото, ні імені. 

Варто зазначити, що подібний формат фейків із посиланням на BBC і Bellingcat пропагандисти використовують не вперше. Так, раніше ми аналізували фейковий відеосюжет від імені Bellingcat про похоронний бізнес в Україні, а також інший про те, що голова ОП Андрій Єрмак нібито заплатив 27 млн доларів за місце в рейтингу 100 найвпливовіших людей світу Time.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись