Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито продала іноземним компаніям більше землі, ніж втратила

Депутат Європарламенту Мік Воллес висловив своє розчарування тим, що, на його думку, європейці в Україні купили більше землі, ніж російські війська захопили на сході країни. Воллес звинуватив Захід у тому, що він перетворює Україну на колонію, вказавши на реформу земельного законодавства, яка дозволила іноземцям придбати сільськогосподарські землі. Його заяву швидко підхопили росіяни. Однак факти свідчать, що інформація є неправдивою.

На цей фейк звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони наголошують, що закон про ринок землі в Україні був прийнятий Верховною Радою 31 березня 2020 року, але згідно з ним іноземці не мають права купувати сільськогосподарські землі. Це підтверджує старший юрист фірми Integrites Сергій Даців. Він зазначив, що скасування обмежень може стати предметом всеукраїнського референдуму. Зараз неможливо передбачити, коли це станеться, через воєнний стан в країні.

Україна впродовж двох років функціонування ринку землі, від 1 липня 2021 року до 1 липня 2023 року, продала лише 1% сільськогосподарських земель, які раніше були під мораторієм на продаж. За даними Геодезичної служби України, на травень 2024 року було продано 307 966 земельних ділянок загальною площею 677 982 га.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати Україну перед західними партнерами та викликати недовіру до дій уряду в українців. Мовляв, країни майже не лишилось, бо всю її землю розпродали.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись