Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід нібито організував протести в Грузії, щоб зробити з неї "другий фронт" війни проти Росії

Пропагандисти почали публікувати велику кількість дописів, згідно з якими наступною ціллю плану "західних кураторів" є Грузія. А планом, за їх словами, є "розпалити ще один конфлікт у російській сфері впливу", але Грузія "не піддалась" навіть попри "безлад на вулицях", який "оркестровано Заходом". А ЄС через це нібито й погрожує замороженням фінансування для Грузії або припиненням її євроінтеграції.

На цей меседж звернули увагу фахівці проєкту EUvsDisinfo. Вони з'ясували, що пропагандисти намагаються зобразити популярні протести проти грузинського закону про "іноземних агентів" як західні "кольорові революції", відлунюючи подібні події в минулому. Однак ці демонстрації виникають через справжнє невдоволення грузинських громадян щодо суперечливого закону, який нагадує репресивні заходи, запроваджені в Росії. Критики побоюються, що закон може обмежити свободу вираження поглядів та асоціацій, ставлячи під загрозу демократичні прагнення Грузії. Європейські та міжнародні лідери засудили закон і жорсткі дії влади проти протестувальників, наголошуючи на його потенційній несумісності з демократичними стандартами ЄС, що може загальмувати шлях Грузії до інтеграції в Європейський Союз. Значна кількість учасників протестів, які зібралися по всій країні, підкреслює глибину громадського опору цьому закону, що нагадує подібні протести, які змусили уряд відкликати законодавство в минулому. Але навіть попри них уряд все-одно ухвалив закон.

Пропагандисти поширюють подібні меседжі, щоб дискредитувати західні держави та спробувати знову вибороти вплив Росії у Грузії. Мовляв, Грузії на шляху з "традиційними цінностями", а не з Європою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись