Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито передала безпілотники сирійським радикалам

Російські пропагандисти заявляють у медіа, що Україна нібито передала безпілотники радикальному ісламістському угрупованню в Сирії в обмін на загін бойовиків, які поповнять ряди Збройних сил України. За їхніми словами, ця інформація базується на «джерелах у сирійській опозиції». Втім це - безпідставне звинувачення, яке не має жодних доказів. 

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його фахівці наголосили, що натомість, саме Росія активно залучає сирійських найманців для війни проти України. Як повідомляє Головне управління розвідки України, Росія вербує населення зруйнованої війною Сирії, обіцяючи їм російські паспорти та оплачувану роботу, з якої мало хто повертається живим. Росія створила схему, за якою через туристичні компанії сирійців вербують на «роботу» в охороні нафтових провінцій, а згодом мотивують брати участь у бойових діях обіцянками високих зарплат. Найманців використовують у виснажливих атаках на передовій, що фактично є «м'ясними штурмами».

Поширення фейків про співпрацю з терористичними угрупованнями спрямоване на те, щоб зруйнувати репутацію України перед міжнародними партнерами. Це спроба створити образ України як країни, яка підтримує тероризм. Звинувачення України в вербуванні бойовиків спрямоване на те, щоб відволікти увагу від власних дій Росії, яка активно залучає сирійських найманців для війни проти України. Це частина більш широкої стратегії російської пропаганди. Цей фейк розрахований також на внутрішню аудиторію, де такі заяви можуть підірвати довіру до українського уряду і військових. Росія намагається викликати у людей страх і недовіру до українських сил оборони, змушуючи вірити, що вони використовують «сумнівних» найманців для захисту країни. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись