Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіянин нібито шкодує, що отримав громадянство України, бо тепер не може з неї виїхати й буде воювати

Пропагандисти поширюють допис, у якому росіянин нібито висловив свою негативну думку про отримання громадянства України. За його словами, він переконався у своїй помилці, оскільки тепер, маючи український паспорт, він втратив можливість покинути країну і йому загрожує відправка на фронт. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що вперше цей пост з'явився в Х (раніше — Twitter) 19 квітня і був розміщений користувачем @KirriloUA, на акаунті якого можна побачити здебільшого пропагандистські матеріали.

Фотографія, яка була використана в цьому дописі, насправді не належить автору, а взята з відкритих джерел та поширюється вже принаймні з 2020 року. Більш того, в Україні з 1 листопада 2016 року видають тільки ID-карти, а не паспорти у форматі книжечки, як на фото. Бланки останніх виведені з обігу, і тепер отримати паспорт зразка 1994 року можна лише через судовий процес.

Активне поширення цього матеріалу у проросійських медіа свідчить про те, що це може бути частиною організованої пропагандистської кампанії з метою дискредитації України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись