Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Працівники ТЦК нібито тренують київських школярів

У мережі поширюють відео, на якому киянка стверджує, нібито представники ТЦК у київських школах тренують дітей до війни. Проте це ― фейк.

Скриншот VoxCheck

Насправді на відео ― практичні заняття з предмета «Захист України», повідомляють у проєкті VoxCheck. Згідно з Постановою Кабміну від 26 лютого 2020 року, предмет «Захист Вітчизни» в українських школах перейменували на «Захист України». У МОН також випустили рекомендації щодо викладання «Захисту України» у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 роках. Згідно з ними, цілями навчання є, зокрема, підготовка учнів до захисту України, професійна орієнтація молоді до служби в ЗСУ та інших військових формуваннях, забезпечення власної безпеки та безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного й воєнного часу.

Під час уроків із «Захисту України» для учнів рекомендується проводити практичні заняття, зокрема на базах військових частин, ТЦК, лікувально-оздоровчих установ та навчальних закладів. До організації та проведення подібних заходів справді можуть залучатися ТЦК, а також органи місцевого самоврядування. А самі заняття можуть включати стройові прийоми та рух без зброї, реабілітаційні вправи для відновлення організму в польових умовах, основи самозахисту тощо. 

Викладати «Захист України» можуть випускники педагогічних ЗВО відповідної спеціальності, офіцери запасу з військовою або іншою вищою освітою, а також, у разі відсутності офіцерів запасу, — сержанти, солдати запасу з вищою освітою. І тут важливо, що для вчителів МОН пропонує вдягати військову (без знаків розрізнення військовослужбовців ЗСУ), спеціалізовану, а також медичну форму. Тобто на відео зображений учитель, а не представник ТЦК.

Подібні практичні заняття для учнів проводять і в інших містах України. Проходження їх не означає вступ на службу до армії, оскільки в Україні заборонено мобілізовувати громадян віком 18-25 років, якщо вони не є військовозобов’язаними — не проходили строкову службу або не мають військової освіти. Зрештою, у жодних київських чи авторитетних загальнонаціональних українських виданнях немає жодної інформації, про те, що ТЦК тренують школярів.

Просто зараз оновлюється підхід до викладання курсу «Захист України» в 10-11 класах і відбувається набір тренерів для вчителів із програми. Читайте тут, хто може стати тренером. Заповнити анкету для проходження відбору можна до 4 червня 2024 року.

Раніше ми спростовували інформацію, що Рустем Умєров нібито закликав мобілізувати 16-річних підлітків, а також аналізували фейк про нібито мобілізацію 1000 студентів КНУ ім. Т. Шевченка.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись