Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кадри обстріляного «Охматдиту» нібито створені за участі «проплачених акторів»

У анонімних телеграм-каналах пишуть, наче фото з місць обстріляної дитячої лікарні «Охматдит» за 8 липня 2024 року — постановчі. Зокрема, стверджують, що українська влада спеціально вимазала кров’ю одного із хірурів, аби домогтися «кращого ефекту» серед медіа. Як «доказ» пропагандисти додабть відео, на якому видно, як нібито поліцейський спеціально поливає кров’ю одяг медпрацівника.

«В українських каналах опублікували ролик, знятий у центрі Києва. На відео співробітник поліції України обливає з пакета з кров’ю людину у лікарському халаті. Лікар — співробітник лікарні “Охматдит”, фотографії якого були опубліковані найбільшими світовими медіа», — дописують у пропагандистській публікації. 

Проте аналітики StopFake з’ясували, що це відео є фейковим. На що вказують деякі відмінності між героєм фейкового відеоролику й справжнім лікарем. Наприклад, на сорочці справжнього хірурга чітко видно прострочену смужку на спині. 

Скриншот із фейкового відео
Фото справжнього лікаря з фейсбук-сторінки 

Натомість на героєві постановчого сорочка без такої смужки. Аналогічна ситуація зі штанами — вони також різні. У справжнього хірурга є кишеня, а в актора — немає.

Читайте ще: В «Охматдиті» лікуються не діти, а українські військові — саме тому удар по лікарні «виправданий»

Пропаганда відпрацьовує тему обстрілу «Охмадиту», намагаючись переконати свою аудиторію, що насправді винуватці злочину — українці або, щонайменше, це все тільки постановка. Утім, в межах нашої Хроніки дезінформації ми неодноразово спростовували подібні меседжі й доводили, що Росія просто хоче заперечити обстріли цивільної інфраструкрутри зі свого боку. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись