Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Азовець» нібито одягнув футболку з гітлерівською цитатою

У анонімних телеграм-каналах польського сегменті повідомляють, що один із учасників бригади спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України нібито одягнув футболку з «Гітлерівською цитатою» та сфотографувався на фоні концтабору Аушвіц, що у Польщі. Цитата звучить так: «Там, де ми знаходимося, немає місця ні для кого іншого».

Проте польські медійники видання Gazeta.pl встановилиз, що слова, процитовані на футболці походять з одного з блек-метал-альбомів російського гурту M8L8TH. І вони не належать Адольфу Гітлерові. Більш того, журналісти не встановили особу на фотографії. Найбільш імовірно, що російські пропагандисти просто вигадали постать «азовця». 

Російські пропагандисти нав’язують думку, мовляв, «азовці» підтримують ідеї, які сучасний світ різко відкидає: антисемітизм, нацизм або інші види ксенофобії. «Азовців» показують тими, хто знецінює людей за їхнім походженням. У баченні Москви «Азов» готовий вбити за «українcьку кров». Кремль не вперше саме так представляє українців — як агресивних, ультранаціоналістичних і таких, що цінують лише «українську кров». Наприклад, російська пропаганда вже поширювала фейки про те, що жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; або що українці буцімто забороняють іноземним громадянам ставати донорами крові.

Читайте ще: «Захід продовжує потурати “арійцям”». Що пише пропаганда про зняття заборони на постачання зброї «Азову».

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись