Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Дезінформаційні кампанії, за допомогою яких Росія намагається дискредитувати Олімпіаду у Франції

Впродовж цього року Росія активізувала дезінформаційну кампанію, спрямовану проти Франції та майбутніх Літніх Олімпійських ігор у Парижі, що розпочнуться 26 липня. У листопаді 2023 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) застерігав про фейкові новини щодо Олімпіади в телеграмі та інших соцмережах, що свого часу підтвердив голова комунікацій МОК Крістіан Клауе. Матеріал із прикладами таких новин підготували фактчекери норвезької організації Faktisk

Згідно зі звітом Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) від 6 червня, Росія понад рік здійснювала операції з впливу на сприйняття Олімпіади в Франції, намагаючись «підірвати, дискредитувати та принизити міжнародні змагання в очах учасників, глядачів і світової аудиторії». Це зокрема пов’язують із тим, що російським спортсменам заборонено виступати на Іграх під російським прапором. МТАС дав дезінформаційним кампаніям, у рамках яких поширюють фейки про Олімпіаду-2024, назви Storm-1679 та Storm-1099. Паризькі Олімпійські ігри були однією з основних цілей Storm-1679 з минулого літа. Керівник МТАС Клінт Воттс повідомив The New York Times, що часто телеграм є першоджерелом фейків у рамках цих кампанії, циркулюючи там кілька днів, перш ніж зникнути. Коли фейковий контент перевіряється акаунтами або фактчекинговими ресурсами з великою кількістю підписників, він отримує більше переглядів і досягає нової аудиторії. Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс зазначив, що фактчекинг може призвести до ширшого поширення контенту, але це не надто допомагає російським пропагандистам.

Microsoft наводить декілька прикладів дезінформації у рамках цієї кампанії, зокрема дипфейк-відео, які були нібито створеними відомими новинними медіа та безпековими інституціями. Одне з таких відео, начебто від французького телеканалу France24, намагалось показати, що 24% проданих квитків на Олімпіаду були повернені через побоювання терористичних атак у Парижі. Інше відео нібито від Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США підсилювало цей меседж. У ньому стверджувалось, що ЦРУ нібито попереджає про велику терористичну загрозу в паризькому метро. Представник ЦРУ повідомив американському новинному медіа CBS News, що відео є підробкою і не має зв'язку з агентством. Відео також поширювалося англомовною версією російської «онлайн-газети» Pravda, яка входить до мережі російських пропагандистських медіа. Пропагандисти також створили підробну документалку під назвою Olympics Has Fallen («Олімпіада провалилась»), використовуючи айдентику стримінгової платформи Netflix та голос Тома Круза, створений за допомогою штучного інтелекту. У відео також були фейкові п'ятизіркові рецензії від відомих медіа, таких як The New York Times, The Washington Post та BBC. Згодом псевдодокументалку було видалено з ютубу.

Сама норвезька фактчекерська організація Faktisk та сотні інших медіа та фактчекерів по всьому світу стали об'єктами російської дезінформаційної кампанії, у рамках якої за останні кілька місяців значна частина електронних листів з проханням перевірити новини про Олімпіаду надходила з підроблених адрес.

Прецеденти концентрації зусиль російської пропаганди та дезінформаційних кампаній навколо Олімпійських ігор траплялися й раніше. Наприклад, під час Зимових Олімпійських ігор 2018 року у Південній Кореї церемонія відкриття зазнала кібератаки, яку здійснили російські розвідники, намагаючись створити враження, що це справа рук Північної Кореї.

У цьому випадку, мета російської дезінформації полягає у підриві довіри до Франції, МОК та Олімпійських ігор, а також у створенні негативного образу країни-господарки на міжнародній арені. Крім того, у такий спосіб вони хочуть викликати паніку та створити ілюзію того, що міжнародні заходи без присутності Росії не є важливими та релевантними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись