Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Частину українців нібито депортують через масові протести в Європі

У мережі поширюють скриншот із нібито офіційного сайту Представництва ЄС в Україні, що містить інформацію про «депортацію 830 000 українців для вирішення конфлікту». Автори «новини» повідомляють, що вже буцімто навіть складені списки громадян, які підлягають депортації, тож запрошують перейти в телеграм-бот для ознайомлення з ними. 

Насправді ця інформація є фейковою, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. На офіційному сайті Представництва ЄС в Україні немає публікації схожого змісту.

Імовірно, подібний контент поширюють задля підвищення охоплень анонімних телеграм-каналів, на які ведуть посилання. Крім того, творці фейку прагнуть дестабілізувати ситуацію в Європі та змусити українських біженців запереживати стосовно свого майбутнього в країнах ЄС. Раніше ми спростовували інформацію, що громадяни Німеччини нібито виступають за примусову екстрадицію українських біженців з країни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись