Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Громадяни Німеччини нібито виступають за примусову екстрадицію українських біженців з країни

У соцмережах російського сегменту поширюють нібито дані з інфографіки на сайті Євростату (статистичного бюро ЄС), у якій зазначено, що більшість опитаних громадян Німеччини підтримують примусову екстрадицію українських біженців. Це — неправда. 

Аналітики VoxCheck узялися за кейс і з’ясували, що  на сайті Євростату, на який посилаються пропагандисти, такої статистики просто немає. Щобільше, про таке опитування не згадували жодні німецькі медіа. Отже, це просто вигадка російських пропагандистів. Фахівці також наводять у приклад уже справжнє опитування Фонду Фрідріха Еберта, за результатами якого 62% жителів Німеччини погоджуються, що країна повинна приймати біженців з України. Дослідження проводили у вересні 2023 року. 

У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись