Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Землетрус із Туреччини пошириться на Волинь і Рівненщину

Після землетрусу у Туреччині й Сирії в українському сегменті телеграму почали поширювати повідомлення, що нібито землетрус з амплітудою 8-9 балів рухається до України. У дописах розповідають, що його епіцентром може стати зона Вранча у Румунії. Мовляв, мешканцям Волині та Рівенщини варто підготуватися до природного катаклізму, зокрема навчити дітей як правильно поводитися в таких випадках Ці повідомлення некоректні.

Наразі немає вагомих аргументів, що землетрус магнітудою у 8 – 9 балів  може статися на Волині та Рівненщині. Зона Вранча — сейсмоактивна зона, що розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Україна) Карпат. Однак, як пояснюють фактчекери проєкту Брехунець, південно-західну частину України, на яку безпосередньо впливає зона Вранча, потенційно відносять до зони з інтенсивністю від 6 до 7 балів. Загалом, на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як у Туреччині, тому місцеві землетруси не можуть сягати 8-9 балів за шкалою Ріхтера. Більшість території України розташована в зоні з інтенсивністю землетрусу 4-6 балів. 

За словами генерального директора Національного інституту досліджень і розвитку фізики Землі (INFP) Константіна Іонеску, землетруси у Румунії та Туреччині в один день — це збіг. Поверхневі сейсмічні зони цих країн не пов’язані між собою. 

Ймовірно, що повідомлення у телеграм-каналах поширили, щоб додатково спровокувати в українців відчуття страху та паніки. Мовляв, тепер треба боятись не лише ракетних обстрілів, а ще й природних катаклізмів. Раніше українців намагались залякати неминучим голодом та масовими смертями через постачання важкого озброєння.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join