Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський закликав світову спільноту завдати превентивного ядерного удару по Росії

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у французькому сегменті твіттеру. У повідомленні йдеться, що Володимир Зеленський закликає НАТО завдати превентивного ядерного удару по Росії. Автори повідомлень цитують епізод з онлайн-виступу Зеленського в австралійському інституті Лоуї та додають короткий відеоролик. Публікації у твіттері підхопили пропагандистські ЗМІ, які назвали слова Зеленського «закликом до початку світової війни з непередбачуваними жахливими наслідками». Проте це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс та виявили, що значення цитати спотворили, бо насправді Зеленський не закликав до ядерного удару по Росії. У короткому ролику є слова президента про те, що НАТО необхідно було завдати «превентивних ударів» по Росії, щоби втримати її від використання ядерної зброї.

Однак того ж дня його слова пояснив прессекретар Сергій Никифоров, сказавши, що Володимир Зеленський мав на увазі період до 24 лютого. Оскільки тоді, на думку президента, варто було  вжити превентивних заходів, щоби не допустити ескалації. Та й про ядерний удар з боку України взагалі не йшлося. 

Поширюючи цю маніпуляцію пропагандисти намагаються просувати наратив, що Росія нібито бореться не тільки з Україною, але й з великими організаціями, як-от НАТО. Мовляв, росіяни захищають світ від війни, яку нібито розгортає Україна. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join