Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як пропаганда використала інтервʼю експремʼєра Ізраїлю для поширення дезінформації

У проросійських телеграм-каналах використали нещодавнє інтервʼю експремʼєра Ізраїля Нафталі Беннетта для поширення дезінформації. «Детектор медіа» спростовує основні меседжі агітпропу, створені на основі цього інтервʼю.

Путін обіцяв на «100%», що не вбиватиме Зеленського

Пропагандисти стверджують, що в інтерв’ю Бенетт заявив, що президент Росії проявив «милосердя» задля «встановлення миру». Вони наголошують на тому, що нібито Росія має владу над Україною настільки, що може вирішувати долю президента України. Проросійські медіа пишуть про нібито «доказ» слабкості Зеленського та його особисту «залежність» від Росії у поточній ситуації. 

Насправді експремʼєр не говорить надто багато безпосередньо щодо теми України в інтервʼю, однак згадує, що Росія нібито обіцяла не чіпати президента України. Втім, сам Беннетт не надає цьому такого значення, якого цьому приписує агітпроп. Зокрема, Беннетт каже, що не повірив словам Путіна. Меседж про «акт милосердя» Росії у цьому випадку є вигадкою пропагандистів — Беннетт такого не казав. 

Країни Заходу «злили» перемовини між Україною та Росією

Агітпроп пише, що нібито в інтерв’ю Беннет розповів, що Захід навмисно «затягує» війну та не вважає Україну самостійною державою. Мовляв, Захід та особисто Борис Джонсон «згорнули» перемовини на початку війни. Ба більше — Україна нібито лише «підіграє» Заходу і не має жодного впливу на результат війни. 

Пропагандисти вирвали фрази Беннетта з контексту та спотворили цитати для просування своїх інтересів. За словами Беннетта, перемовини справді зупинились. Втім, реальною причиною для цього він називає трагедію у Бучі, а не одностороннє рішення Заходу. Беннет розповів, що після цих подій перемовини втратили сенс. 

Агітпроп неодноразово намагався перекласти відповідальність за свої дії на інших і створити ілюзію «щирого бажання миру». Для цього використовують тактику підміни понять. Основна мета агітпропу — деморалізація українського суспільства та збільшення рівня недовіри до влади.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join