Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці торгують західною та американською зброєю через інтернет

Про це стверджують російське державне телебачення та прокремлівські телеграм-канали.

Нібито командування Збройних сил України продає "Джавеліни», NLAW, автомати, кулемети і навіть танки з БТРами від НАТО і Європи у так званому темному інтернеті – глибинній частині всесвітньої мережі, де користувачі можуть зберігати повну анонімність. Це – неправда.

Команда журналістів BBC провела розслідування і виявила, що оголошення, які пропонують купити американську зброю, фейкові. Зокрема, фотографії зброї з оголошень не відповідають опису. Вони були зроблені за багато років до початку повномасштабної війни Росії в Україні або відфотошоплені.

Журналісти помітили, листуючись із нібито українськими продавцями зброї українською мовою, що вони не володіють українською, а в листуванні  використовують багато русизмів. Очевидно, свої повідомлення вони перекладали з російської на українську за допомогою онлайн-перекладача.

При тому в компанії KELA, яка спеціалізується на аналізі загроз кіберзлочинності, вважають, що оголошення про продаж поширюються проросійськими пропагандистськими джерелами, а можливо і були створені ними.

Отож, фейки про продаж західної зброї українцями спрямовані на західну аудиторію задля поширення сумнівів і паніки в закордонних партнерів, підірвати репутацію української влади та по можливості зірвати постачання зброї. Мовляв, цю зброю можуть купити терористи й використати проти європейських країн. Детальніше.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join