Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українські військові заразили бійця Інтернаціонального легіону «невідомою хворобою»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях пишуть, що нібито на Харківщині українські військові заразили польського бійця Іноземного легіону «невідомою хворобою». За словами авторів, після інфікування польського вояка буцімто ввели у медикаментозну кому, аби розібратися, «якою ж хворобою заразили його українці». Згодом «хворого» направили в польське місто Жешув, де він нібито розповсюдив вірус уже на поляків. У публікаціях посилаються на матеріал Assosiated Press. Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і визначили, що в матеріалі справді йдеться про розслідування причини спалаху в місті Жешуві хвороби, від якої загинули 7 людей та ще понад 100 заразились. Причому це не «невідома хвороба», а легіонельоз. Захворіти можна від дрібних крапель води, що містять збудник хвороби — бактерію Legionella. Хвороба не передається від людини до людини. Через місто перевозять зброю для України, тому заступник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин пояснив, що служби перевірятимуть причетність Росії до розповсюдження захворювання.

Однак про жоден Інтернаціональний легіон та польського бійця в матеріалі не йшлося. Це просто вигадана історія пропагандистів. Вони використали тему матеріалу, аби створити хибне враження, що зараження розпочалося від українських військових. Водночас автори спотворили контекст матеріалу й додали від себе неправдиву інформацію. Більш того, перший випадок зараженням легіонельозом таки виявили у Польщі, у місті Жешув. Тимчасом в Україні за останній рік не реєстрували жодного випадку захворювання на легіонельоз. 

Російські медіа регулярно поширюють дезінформацію про спалахи хвороб в Україні. Зокрема й для того, аби залякати людей різними недугами, а також показати, що українські посадовці не дбають про санітарно-епідеміологічний стан країни й усіх кидають напризволяще. Пропагандисти сіють недовіру в українців до держави. 

Прочитайте схожі фейки на цю тему: нібито серед українських військових поширюється інфекційне захворювання лептоспіроз; як в Одесі нібито зафіксували спалах холери; Київ та Миколаїв також спіткала ця сама пропагандистська історія. Та насамкінець зверніть увагу на меседж, що холера в Україні — це справа рук США та їхніх «біолабораторій».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join