Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Молдові протестувальники блокують військову техніку НАТО, яка рухається до кордону з Україною

У проросійських групах соціальних мереж поширюють відео, на якому десятки людей блокують рух колони військової техніки. В описі до відео йдеться, що у Молдові нібито триває протест, на якому люди виступають проти розміщення техніки НАТО в країні. У мережі також поширюють й іншу «версію» подій — нібито мітингувальники не дають військовим НАТО проїхати до кордону з Україною. Це — неправда.

Відео не має жодного стосунку до сучасних подій, зокрема і до кризи в міжнародній безпеці, викликаної війною Росії проти України. За допомогою інструмента з перевірки візуальних джерел InVID-WeVerify і зворотного пошуку за зображеннями в Google фактчекери StopFake виявили новинний сюжет, який використали для відео. Це репортаж від 5 травня 2016 року російського телеканалу RTVI про спільні зі США навчання «Драгунський піонер», що відбувалися в Молдові. Також вдалося знайти ще одне відео, кадри з якого були використані, під назвою «Молдова: протестувальники проти НАТО блокують танки США», яке 4 травня 2016 року було опубліковано на YouTube-каналі венесуельського телеканалу TeleSUR.

Відео подій зняте на румунсько-молдовському, а не на кордоні Молдови та України. На відео можна побачити табличку з назвою населеного пункту. Це село Скулень, що розташоване на кордоні між Молдовою та Румунією.  «Антинатівський» протест очолював проросійський політик, колишній президент Молдови  Ігор Додон (2016-2020). Його також можна побачити на відео, а публікацію про цю акцію — на його особистій сторінці у Facebook.

Російська пропаганда систематично поширює фейки про участь НАТО в російсько-українській війні. Раніше агітпроп писав, що НАТО хоче вступити у війну в Україні та готує напад на Росію, або ж нібито війська НАТО зайшли у Вовчанськ, що на Харківщині.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join