Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message У Чехії і Словаччині поширюєтся конспірологія про «світовий уряд, який починає війни і епідемії, щоб до нього прийши по вакцини і чипи»

У соціальних мережах поширюється нібито цитата колишнього радника кількох американських президентів Збігнєва Бжезінського. Згідно з дописом у фейсбуку, він нібито заявив, що глобальні еліти готуються спровокувати війни, голод та епідемії в усьому світі за допомогою вакцин та чипів. Фактчеркери чеського проєкту Demagog.cz встановили, що цю цитату вигадали російські користувачі соціальних мереж, а потім доповнили словацькі.

«Нашою кінцевою метою є єдиний світовий уряд. Робитимемо страшні речі: війни, голод і епідемії по всьому світу. Після першої прийде друга, третя, четверта, п’ята, поки ви самі нас не попросите про вакцини, а врешті і — про чипи. Лиш би це все нарешті закінчилось», — ідеться в цитаті, яку поширюють словацькою мовою.

Приклад "цитати", яку приписують Збігнєву Бжезінському, із фейсбука

Вигадана цитата Збігнєва Бжезінського спочатку поширювалася в інтернеті в дещо скороченому вигляді - без згадок про вакцини та чипи, лише про "єдиний світовий уряд" та "війни, голод і епідемії", повідомили у Demagog.cz. Фактчекінгова організація Myth Detector уже раніше спростовувала автентичність цих слів та виявила, що фальшива цитата почала поширюватися з російських джерел ще з 2012 року. Вперше її в серпні 2012 року опублікував у своєму конспірологічному дописі на блозі російський публіцист Микола Кофирін, а вже наступного дня її почали поширювати на російській блогерській платформі LiveJournal.

Пост із запрошенням на протестний марш, який містить цю фейкову цитату, почав поширюватися у фейсбук-групах 6 квітня 2024 року. Там використали «повну версію» цитати — з вакцинами та чипами. Така версія вперше з'явилася в соціальних мережах у жовтні 2020 року. Її  без вказівки джерела згадав в інтерв'ю для сайту Extra Plus словацький підприємець Ян Семаняк.

Семаняк, який помер у січні 2024 року в Словаччині, займався книговиданням. Його видавництво Torden випустило у світ книги радників Володимира Путіна та захисників російських імперських амбіцій. «Видавнича компанія не припинила продаж книг із прокремлівською пропагандою навіть після початку російської агресії проти України. Сам Семаняк також у житті відкрито дотримувався проросійських поглядів і полюбляв поширювати необґрунтовані конспірологічні теорії», — повідомляють у Demagog.cz.

Більше спростувань тез пропаганди і конспірологічних теорій можна знайти в рубриках «Меседжі», «Тактики», «Новомова» і «Конспірологічні теорії» «Хронік дезінформації» «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join