Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Танки Leopard 2, передані Україні, можуть доставляти ядерні боєголовки

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах та у кремлівських медіа. У ньому йдеться, що Танки Leopard 2 здатні транспортувати та доставляти гармати, які містять у собі так звані «брудні бомби» чи ядерні боєголовки. Проте це — брехня.

Аналітики проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс та встановили, що це вкид та конспірологічна теорія прокремлівських ЗМІ. На танках Leopard 2 німецького виробництва не використовуються снаряди зі збідненого урану. Так, уран у чистому вигляді — радіоактивний елемент, проте не збіднений. На озброєнні деяких країн є танки зі снарядами зі збідненого урану. 

Простіше кажучи, снаряд «не фонить» радіацією та загрожує хіба що російським танкістам. Науковий комітет з ризиків для здоров'я та навколишнього середовища Комісії ЄС дійшов висновку, що вплив радіоактивного випромінювання збідненого урану несуттєвий. 

Згідно з міжнародними угодами, боєприпаси, що містять цей ізотоп, не вважаються ні ядерною, ні хімічною зброєю.

Поширюючи це повідомлення, пропагандисти вкотре намагаються просувати меседж про те, що західна зброя, яку передають Україні, лише загострює ситуацію, а Україна — лише полігон для випробування західної зброї.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join