Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message США штовхають Європу до прірви

Про таке пишуть прокремлівські медіа. Мовляв, США змусили ЄС відмовитися від російських джерел енергії, розірвати економічну співпрацю з Росією і закрити Європу для росіян. Нібито, головними маріонетками США в Європі є Велика Британія та «не суверенні держави», такі як Литва, Латвія, Естонія та Україна. У цій «русофобській коаліції» також Польща, Чехія та Фінляндія. Мовляв, Вашингтон хоче тримати світ під своїм контролем і заради цього готовий пожертвувати добробутом європейських держав.

На меседж звернули увагу фактчекери проєкту EUvsDisinfo. Європейський Союз — суверенне об'єднання, створене за добровільною ініціативою європейських націй, і він має власну, незалежну зовнішню політику. США не можуть впливати на його рішення. 

Економічні санкції, зокрема санкції в енергетичному секторі, були запроваджені Європейським Союзом як реакція на агресивну поведінку Росії щодо України. Перші санкції ввели у 2014 році після незаконної анексії Криму та частини Донецької й Луганської областей. Європейський Союз запроваджує санкції проти Росії за власної ініціативи, але також координує дії з партнерами, зокрема США. Після повномасштабного вторгнення санкційний тиск на Росію суттєво посилили. Рішення про заборону шенгенських віз для росіян також поки не ухвалили.

Російська пропаганда постійно просуває меседжі про те, що нібито економічні санкції більше шкодять Заходу, ніж Росії. Агітпроп намагався шантажувати Європу тим, що  нібито  дешевий російський газ можна отримати лише в обмін на лояльність до Росії або ж переконували, що заборона шенгенських віз для росіян – дискримінація за національною ознакою.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join