Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Шахраї від імені «Нової Пошти» запустили «розіграш» шести тисяч гривень

У мережі поширюють повідомлення, нібито «Нова Пошта» запустила розіграш, де пропонує пройти опитування та виграти 6000 гривень «у подарунок до жіночого дня».

Фактчекери VoxCheck перевірили повідомлення та з’ясували, що компанія ніколи не проводить подібних заходів. На офіційному сайті та фейсбук-сторінці «Нової Пошти» спростували повідомлення про розіграш. 

Сайт, на який посилаються шахраї, не належить компанії «Нова Пошта». Аби переконати користувачів взяти участь у розіграші, шахраї додали «радісні» коментарі від тих, хто вже нібито виграв гроші. Проте, ці користувачі нагадують ботів, адже мають непритаманні Україні імена або ж у коментарях можна помітити суттєві граматичні помилки.

Щоб «виграти подарунок», користувачі мають відповісти на кілька запитань. Вони також сформульовані з помилками. Після цього користувач нібито має можливість виграти грошовий подарунок із 3 спроб. Фактчекерам вдалося «виграти» гроші з першої спроби. Щоб «отримати подарунок», треба поділитися інформацією про розіграш у 5 групах або з 20 друзями та завершити реєстрацію. Після цього на сайті пропонують ввести код та зачекати поки адміністратор розгляне заявку. Однак, при спробі ввести код відкривається сторонній сайт, доступ до якого обмежений. 

«Детектор медіа» неодноразово розповідав про схожі схеми, коли користувачам пропонували «виграти»: п’ять тисяч гривень допомоги від «Укрпошти» та «Нової пошти»; п’ять тисяч гривень допомоги від «ПриватБанку»; шість тисяч гривень «новорічної» допомоги тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join