Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росія використала потужну вакуумну авіабомбу для удару по ЗСУ

У соціальних мережах та через проросійські телеграм-канали поширюють відео з потужним вибухом. У коментарях зазначають, що це кадри нібито детонації об'ємно-детонувальної (вакуумної) авіабомби ОДАБ-500П, яку російський бомбардувальник Су-34 скинув на позиції ЗСУ. Це — неправда.

Відео не має жодного стосунку до України. Як пише StopFake, воно, ймовірно, було знято в Сирії. У мережі це відео поширюють принаймні з грудня 2019 року, тобто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ба більше, саме російські медіа у 2019 році публікували ці кадри й за допомогою військових експертів з’ясовували чи справді на відео зафіксовано вибух вакуумної авіабомби, чи, можливо, це використання іншої зброї.

У такий спосіб агітпроп намагається деморалізувати українців своїми «перевагами» в озброєнні та «перемогами» на фронті. Раніше російська пропаганда видавала кадри з відеогри за «знищення» української танкової дивізії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join