Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Росія перемогла НАТО в Україні

Такий меседж з’явився в пропагандистських кремлівських медіа. Мовляв, Росія воює не проти України, а проти НАТО. У повідомленнях ішлося, що торік російська армія вимушена була воювати самотужки проти блоку НАТО й у неї буцімто все вдалося, адже Україна та її союзники програють цю боротьбу. Автори повідомлень стверджували, що у війні загалом винні США, які думають про розміщення сил НАТО в Україні. Буцімто це частина плану Вашингтона щодо створення однополярного світу без урядів, які йому не подобаються. 

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. Загалом теза, що Росія воює не з Україною, а з НАТО й країнами Заходу, — повторюваний дезінформаційний меседж. Мовляв, Україна — маріонетка Вашингтона, який прагне війни, а Росія лише воює проти «поганців».

Насправді ні США, ні НАТО не беруть участі у війні в Україні. Київ не воює від імені жодного іноземного уряду чи організації. Україна діє в межах самооборони проти російського вторгнення, як це закріплено в  статті 51 Статуту ООН. Україна є  суверенною і незалежною державою  з демократично обраним президентом і парламентом. 

Країни Заходу лише підтримують Україну надаючи як військову, так і фінансову допомогу для ефективної самооборони. Однак війну проти України розпочала Росія й саме вона руйнує українські міста і села, вбиває цивільних тощо.  

За допомогою таких меседжів Росія намагається перекласти відповідальність за те, що відбувається на країни Заходу, на НАТО. Більше про те, як Росія виправдовує війну, читайте в дослідженні «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join