Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Родичам загиблих українських військових надають «компенсацію» іграшками

Російські видання поширюють інформацію, нібито єдиною «компенсацією» від держави для родичів загиблих українських військових є іграшки. Автори таких дописів у російських телеграм-каналах іронізують. Мовляв, життя українських військових нічого не варті для держави. Це — фейк.

Аналітики StopFake дійшли висновку, що основою для фейку є справжній допис сторінки Третього відділення Лубенського районного територіального центру комплектації та соцпідтримки селища Чорнухи Полтавської області у фейсбуку. Однак іграшки є лише складовою допомоги. Згідно з законодавством України, родини загиблих українських військових можуть отримати грошову компенсацію у розмірі до 12 мільйонів гривень. Крім того, є низка недержавних ініціатив, що надають матеріальну та психологічну допомогу таким родинам. Місцева влада Полтавщини також надала їм фінансову допомогу в розмірі 50 тисяч гривень. 

Подібними повідомленнями російська пропаганда хоче показати, що людське життя нічого не варте для українського уряду. У такий спосіб Росія хоче деморалізувати українців та схилити владу до перемовин. Мовляв, українці зможуть натиснути на владу, оскільки без гідної компенсації ці зусилля нічого не варті. Втім, як показує практика, компенсації лише у вигляді харчових наборів або предметів одягу є поширеним явищем саме в Росії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join