Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Полтавський Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки підробив документи неповнолітнього, щоб відрядити його на фронт

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що працівники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Полтаві нібито підробили документи неповнолітнього, щоб відрядити його на фронт. На підтвердження цього автори повідомлень поширюють скани «паспорта» та «військового квитка» неповнолітнього. Згідно з інформацією у паспорті, юнак народився 14 липня 2006 року, і йому зараз лише 17 років. Однак у військовому квитку він уже виявився на 4 роки старше — у графі «дата народження» зазначено 2002 рік. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які дослідили, що скани відредагували за допомогою графічного редактора. За допомогою пошуку зображення в Google аналітикам StopFake вдалося знайти скан того самого військового квитка, який і був використаний для створення фейку. Це виявився документ  чоловіка 1992 року народження. Підпис військового комісара, а також серія та номер військового квитка збігаються з даними, зазначеними на фейковому військовому квитку. Зловмисники також частково змінили дату народження, відтак «4 липня 1992 року» виправили на «14 липня 2002 року». Журналісти StopFake переконані, що ця історія — вигадка.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре просувають меседж про поголівну мобілізацію в Україні. Мовляв, воювати нікому, тож мобілізують неповнолітніх осіб.  Нібито українська влада байдуже ставиться до українців, що аж не зважає на хитрощі та недбалість Центрів комплектування та соціальної підтримки, які мобілізують «усіх підряд» та навіть собак

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, у якому йшлося, що українських неповнолітніх юнаків не випускають за кордон, тому що їх скоро мобілізуватимуть, та пояснював маніпуляцію про так званий бойовий вишкіл українських дітей. Крім того, аналітикині та аналітики пояснили, чому українські підлітки не можуть воювати та заперечив тезу про те, що «жінкам та їхнім дітям слід готуватися до мобілізації».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join