Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Польський уряд змушує українських біженців повертати гроші, надані раніше

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито польський уряд змушує українських біженців повертати раніше надані допоміжні виплати. Мовляв, польська газета Rzeczpospolita опублікувала про це статтю. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що в публікації, на яку посилаються пропагандисти, насправді йдеться про те, що Польська служба соціального захисту намагається повернути кошти, виплачені «без правових підстав» українським біженцям. Це стосується тих, хто залишив територію Польщі одразу після отримання державних коштів. Також така практика зараз застосовується лише до виплат за програмами «500+», що є грошовою підтримкою для дітей, та «300+», яку виплачують для покриття витрат на шкільні товари. 

28 січня 2023 було ухвалено поправку до польського Закону щодо підтримки українських громадян, згідно з якою виплати припиняють здійснювати у разі, якщо опікун або дитина залишають територію Польщі й не повертаються до неї впродовж 30 днів. Речник Служби Павел Жебровскі наголошує, що виплати не припиняються, якщо ці особи повертаються до Польщі впродовж визначеного часу. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть показати, що навіть найближчі союзники втомилися від допомоги невдячним українцям. Крім того, подібні дописи створені задля спричинення недовіри до польського уряду та підтримки наративу про захоплення Польщею західноукраїнських земель. Мовляв, сьогодні допомагають, завтра забирають гроші, а післязавтра — вже у вашому домі. «Детектор медіа» вже досліджував цей наратив, що міститься в низці пропагандистських матеріалів. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join