Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Польща почала «економічне захоплення» України

Таку тезу поширюють у соціальних мережах як продовження кремлівського наративу про те, що Польща має намір анексувати Україну. Для просування меседжу використали новину про те, що Україна та Польща мають намір побудувати трубопровід для транспортування української соняшникової олії до польського порту Гданськ.

Будівництво такого трубопроводу насамперед вигідне Україні, оскільки сприятиме частковому розблокуванню українського експорту в умовах російської агресії. Попередньо повідомляли про будівництво олієпроводу завдовжки 600 км і потужністю до 2 млн тонн олії на рік. Трубопровід прокладуть з району Ягодина (Волинська область) до Гданська. 

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України пояснюють, що початок повномасштабної військової агресії з боку Росії та блокування морських портів України змусили уряд шукати нові маршрути перевезення української агропродовольчої продукції. Україна є великим світовим виробником та експортером зернових і рослинних олій, і до початку війни понад 90% цієї продукції вивозилося через порти, розташовані на Чорному морі.  

У Польщі вважають, що окрім часткового розблокування українського експорту, реалізація меморандуму сприятиме й підвищенню продовольчої безпеки країн, яким загрожує голод. Як наслідок, це має зменшити міграційний тиск на Європу.

Про жодне захоплення Польщею України не йдеться. Саме Україна ініціювала проєкт з будівництва трубопроводу до польського порту Гданськ, оскільки Росія продовжує загрожувати експорту з морських портів України.

Росія не вперше поширює фейки про те, що Польща має намір захопити частину України. У липні пропагандисти писали, що дві польські бригади в серпні візьмуть під контроль Захід України. Також писали, що Україна — «донор, який помирає», кожна країна хоче «шматочок» собі, а Польща бере найбільше. У такий спосіб пропагандисти намагаються зруйнувати партнерські відносини між Україною та Польщею. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join