Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На одному з форумів українка звернулася до дописувачів із питанням про розлучення з чоловіком-військовим, якому перелили «кров москалів»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито жінка на одному з форумів запитує пораду щодо свого чоловіка, який повернувся з російського полону. У так званому запиті йдеться, що чоловікові робили переливання крові, а отже  тепер у нього «кров москалів», тож жінка думає щодо розлучення. Це — фейк. 

За кейс взялися фахівці проєкту VoxCheck, які дослідили його і визначили, що це вигадана історія, а скриншот відредагували за допомогою спеціальної програми. Як пояснюють аналітики, фейк спростував сам автор «обговорення», повідомивши на форумі, що хтось взяв його пост, змінив текст і заголовок та видав його за «заклик українки про допомогу».

Аналітики також дослідили фейковий скриншот, на якому видно, що «обговорення» на форумі розпочав користувач під нікнеймом SecretlyYours 21 лютого 2022 року о 19:16. Однак на сайті немає обговорення з такою темою, його також немає і серед решти публікацій користувача. Утім, в автора є пост за ту саму дату і час та з тією ж кількістю коментарів, що й допис на фейковому скриншоті. Проте запитання в оригінальному дописі зовсім інше. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти підживлюють наратив про українців-нацистів, які нібито визнають лише так званих «чистокровних українців» і зневажають усіх решту.

Нагадаємо, що «Детектор медіа» раніше спростовував фейк, у якому йшлося, що в Україні забороняють усім іноземним громадянам бути донорами крові.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join