Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Європол зафіксував випадки контрабанди зброї з України до європейських країн

Про це виданню Spiegel сказав речник Європейського поліцейського управління (Європол) Яп Оп Ген Оорт. Його коментар поширили німецькі, українські, російські та інші ЗМІ. За словами речника, розслідувачі з країн ЄС виявили «ознаки торгівлі важким військовим озброєнням» на чорному ринку і що є «ризик, що зброя потрапить до рук організованих злочинців чи терористів». Його заява викликала значний резонанс.

Через кілька годин після інформаційного «вкиду» в Європолі уточнили, що говорили про потенційну загрозу, а не конкретні випадки. «Європол тісно співпрацює з українськими посадовцями, щоб зменшити загрозу продажу зброї в Європейський Союз. Ми цілком довіряємо їм, оскільки вони впроваджують нові заходи для моніторингу та відстеження цієї вогнепальної зброї», – йдеться в заяві Європолу.

За словами заступниці міністра внутрішніх справ Мері Акопян, інформація щодо потенційних ризиків контрабанди зброї з України на тлі війни може бути фактом недоброчесності чи непрофесійності медіа або свідомою акцією російських спецслужб.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що далекобійна зброя, яку Україні надали західні партнери, зокрема РСЗВ HIMARS, завдає російським збройним формуванням тяжких втрат, через що Росія докладає зусиль для зриву постачань, поширюючи фейки про нібито контрабанду озброєнь з боку України. Уся зброя в Україні контролюється, а партнери отримують інформацію на всіх етапах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись