Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Які методи підсанкційна російська організація АСД використовує для поширення російської пропаганди

Німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, а також естонське інтернет-видання Delfi отримали доступ до витоку внутрішніх документів «Агенції соціального дизайну» (АСД) – організації, що перебуває під санкціями ЄС і США. За даними американських правоохоронних органів, ця агенція працює на замовлення адміністрації президента Росії.

Журналісти «Схем» (Радіо Свобода) разом із низкою європейських редакцій дослідили тисячі файлів, отриманих у межах витоку. У рамках проєкту «Фабрика фейків» вони з'ясували, що АСД під керівництвом російського політтехнолога Іллі Гамбашидзе займається поширенням дезінформації для дискредитації України, її керівництва та громадян, а також західних лідерів, які підтримують Україну. Водночас агенція просуває російські інтереси та підтримує європейських політиків, які сприяють цим інтересам.

Частина документів із цього витоку була опублікована американськими правоохоронцями на початку вересня, коли вони звернулися до суду з клопотанням про арешт інтернет-доменів, пов'язаних із АСД. За словами анонімних джерел у західній розвідці, файли, отримані журналістами, є автентичними.

АСД позиціонує себе як організація, що надає замовникам повний медіа супровід, включно з аналізом західного інформаційного простору, виявленням потенційних загроз, пропонуванням рішень і їх реалізацією. У витоку виявлена відеопрезентація компанії, ймовірно створена для клієнтів, де з'являється її керівник – Ілля Гамбашидзе. У презентації Гамбашидзе знімає окуляри та каптур, заявляючи, що приховуватися більше немає сенсу, оскільки кампанія «Doppelganger» була викрита французькою розвідкою.

Кампанія Doppelganger полягала у створенні фальшивих сайтів-двійників відомих видань, таких як французький Le Monde і німецький Der Spiegel, з метою дискредитації України. Фейкові новини також охоплювали Німеччину, США та Ізраїль. Meta назвала «Doppelganger» наймасштабнішою російською інформаційною операцією з 2017 року.

Американські правоохоронці прямо звинувачують АСД у роботі на Кремль і називають її діяльність кураторованою Сергієм Кірієнком, заступником голови адміністрації президента Росії Володимира Путіна. Крім того, до кампанії «Doppelganger» залучена й Софія Захарова, співробітниця адміністрації Путіна, яка, за даними американських спецслужб, брала участь у плануванні дезінформаційних кампаній.

Згідно з документами, діяльність АСД ведеться за трьома основними напрямами:

  1. Моніторинг – аналіз медіапростору та думок понад 1000 лідерів громадської думки шістьма мовами.
  2. Аналітика – вивчення цільової аудиторії та створення «темників» для подальшого використання.
  3. Креатив – створення фейкових статей і візуального контенту, який виглядає як автентичний для обраної аудиторії.

Згідно з витоком, лише за період з січня по квітень 2024 року АСД створила 39,899 одиниць контенту, включно з постами, відео, статтями, мемами та спеціальними повідомленнями, що є частиною дезінформаційних кампаній. Агенція також займається поширенням підроблених офіційних документів.

У витоку журналісти «Схем» знайшли приклади підробок українських урядових документів. Серед них – накази нібито від Офісу президента України та Міністерства оборони, які мали на меті дискредитацію української влади та військових, звинувачуючи їх у цензурі та приховуванні інформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись