Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейкова листівка нібито від Посольства Великої Британії в Україні, у якій рекомендують своїм громадянам утікати від ТЦК

У мережі поширюють зображення листівки, яку буцімто розробило Посольство Великої Британії в Україні. У ній британцям під час відвідин України рекомендують уникати зустрічей із представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП). Якщо ж не вдалося уникнути зустрічі, то не варто «піддаватися на провокації, расизм, штурхани, дивитися в очі». А якщо взагалі «запхали в бусик», то рекомендують не панікувати, нічого не підписувати, дзвонити в посольство та чекати на допомогу. 

Насправді це ― фейк. У коментарі для журналістів StopFake Посольство Великої Британії в Україні повідомило, що там не друкували таку листівку, а інформація про неї в мережі є неправдивою. Крім того, у посольстві зазначили, що офіційні рекомендації для британців щодо подорожей до України можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ Великої Британії. Зрештою, в Україні громадяни інших держав не підлягають мобілізації. 

Цим фейком пропагандисти намагаються дискредитувати мобілізаційний процес в Україні. Раніше ми спростовували інформацію, що працівники ТЦК побили етнічного угорця на заході України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись