Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «макронити»

Уперше термін «макронити» зʼявився саме в українському інфопросторі ще на початку повномасштабного вторгнення. Це поняття походить від прізвища президента Франції Еммануеля Макрона, який на початку великої війни запам'ятався багатьом українцям не реальною допомогою, а лише «глибоким занепокоєнням» щодо ситуації в Україні. Відповідно, в українському лексиконі термін «макронити» призвичаївся зі значенням «демонструвати стурбований вигляд щодо певної ситуації, але нічого не робити насправді».

У російському ж інфополі це поняття зʼявилося дещо пізніше. Спочатку у 2022 році із семантикою «безперебійно, багаторазово й безрезультатно дзвонити» на тлі постійних телефонних дзвінків Макрона Путіну зі сподіваннями зупинити війну дипломатією. А вже у 2024 році термін «макронити» в російському словнику набув іншого значення: «постійно вкидати малореальні, ексцентричні, іноді протилежні за змістом тези для наповнення порядку денного». І появу такої семантики цього слова сміливо можна назвати відповіддю російської пропаганди на посилення риторики президента Франції щодо захисту України та надання їй допомоги. Зокрема, це стосується заяв Макрона про можливе відправлення французьких військ в Україну. 

Так, можна зауважити деяку тенденцію. Впродовж часу, коли президент Франції більш-менш влаштовував росіян своєю обережною політикою щодо війни в Україні, вони використовували термін «макронити» радше в глузливому значенні. Однак як тільки Макрон почав формувати новий вектор проти агресії Росії в Україні, то відверто почав бісити росіян. Відповідно, так і виникла нова семантика слова «макронити». 

У такий спосіб російська пропаганда прагне дискредитувати президента Франції та знецінити його нібито «ескалаційні заяви», як вона їх подає, що стосуються російсько-української війни. Також агітпроп може стверджувати, що посилення риторики Макрона щодо війни в Україні є блефом, дурістю чи навіть перетином уявних «червоних ліній» Росії. Проте насправді така реакція росіян, зокрема поширення терміну «макронити» з новою семантикою, радше має ображений та інфантильний вигляд.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись