Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як пропагандисти поширюють дезінформацію про "відновлення аграрного сектору" на ТОТ, цитуючи турецьке видання

Пропагандистські телеграм-канали, які працюють на користь окупаційних сил у Запорізькій області, цитують статтю турецького видання dikGazete. Автор статті стверджує, що російські реформи в аграрному секторі Запорізької області нібито призвели до економічного підйому. Це, за їхніми словами, стало можливим завдяки підтримці російського уряду, який закуповує продукцію місцевих аграріїв за ринковими цінами та надає їм субсидії. Також вони хвалять організацію Державного зернового оператора, який створює робочі місця та платить високі ціни за зерно. Однак у них немає об'єктивної інформації про роботу цього оператора. Мовляв, Україна навпаки розпродавала землі та нехтувала регіоном. На статтю звернув увагу Запорізький центр розслідувань.

Його фахівці з'ясували, що інформація в цій публікації є маніпулятивною та брехливою. Наприклад, згадка про "рятівницькі" дії Росії у відновленні аграрного сектору Запорізької області після української влади не відображає реальної ситуації, оскільки регіон мав розвинену сільськогосподарську діяльність ще до вторгнення. Крім того, заява про продаж сільськогосподарських земель іноземним інвесторам не відповідає дійсності, оскільки до липня 2021 року в Україні був мораторій на продаж таких земель, а після його відміни продаж іноземцям залишається ускладненим.

Це медіа має виражений проросійський нахил. На момент написання тексту, на головній сторінці сайту видання були опубліковані колонки про нібито шантаж родин російських військовополонених з боку України та невтішні прогнози для України. Ці матеріали мають безпосередній зв'язок з Росією: автор одного з них вказав Москву як своє місце перебування, а інший - Санкт-Петербург.

Пропагандисти поширюють таку дезінформацію на ТОТ, щоб переконати їх у тому, що Росія нібито піклується про "нові регіони" на відміну від України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись