Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Восени в Україні буде голод

Російські пропагандисти поширюють меседж про те, начебто в Україні найближчим часом розпочнеться голод. Депутат держдуми РФ від «Єдиної Росії» Андрєй Ісаєв заявив, що в Україні почнуться проблеми з постачанням продуктів для населення, «провалена посівна, зруйновані дороги», «київський режим не буде вирішувати цю проблему, а Заходу доля простих українців байдужа».

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю «Економічній правді» сказав, що в Україні немає і найближчим часом не передбачається проблем із продовольством. Запасів базовими продуктами у нас є на декілька років, зокрема олії – на багато років. Сівба ярих культур продовжується в 23 областях України, крім Луганської. Станом на 14 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території складають 14 013 тис. га, що на 2 903,3 тис. га менше від показників минулого року (16 916,3 тис. га).

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що дефіциту основних харчових продуктів, зокрема курячих яєць, м'яса птиці, молока та овочів, на внутрішньому ринку України не буде.

Наразі у магазинах немає дефіциту продуктів, крім міст, які росіяни заблокували чи тимчасово окупували. Туди не вдається доставити гуманітарну допомогу.

Окрім того, вже зараз Всесвітня продовольча програма розгорнула масштабну гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни. Так, зокрема, налагоджено контакти з хлібозаводами, борошномельними підприємствами та підприємствами харчової промисловості в Україні для закупівлі товарів у критичних регіонах. Йдеться про близько 40 тис. тонн продовольчих товарів. Відкрито сім складських приміщень у Києві, Львові, Дніпрі, Вінниці, Чернівцях, Одесі та Кропивницькому. А у Львівській, Вінницькій та Івано-Франківській областях надається грошова допомога переселенцям.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись