Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Велика Британія та Туреччина планують скупити українське зерно й приректи Україну на голод.

Такі повідомлення поширюють російські медіа з посиланням на міністерку закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Однак це — неправда.

Російська пропаганда використала для «новин» коментарі користувачів соцмереж. Як пише VoxCheck, у мережі цитують заяву Ліз Трасс від 23 червня 2022 року про те, що Британія та Туреччина співпрацюють щодо питання вивозу зерна з України. Із цього користувачі соцмереж роблять висновок, що партнери планують скупити українське зерно за ціною, значно нижчою за ринкову, і тим самим приректи Україну на голод. Коментатори також переконують, що, Росія «надає гуманітарну допомогу українцям», а Захід навпаки «затягує закінчення війни, надаючи Україні озброєння та економічну підтримку». Туреччина та Велика Британія справді купують українське зерно. Проте цей експорт не призведе до голоду. У травні 2022 року міністр аграрної політики розповідав, що в Україні залишилося 20 млн тонн зерна торішнього врожаю, яке не потрібне для внутрішнього споживання і передбачене на експорт. Через війну посівні площі в Україні скоротилися приблизно на 25%, проте навіть за таких умов Україна повністю забезпечить свої внутрішні потреби. Росія заблокувала морські порти України, через які до вторгнення експортували 90% зернових. Велика Британія та Туреччина зацікавлені в тому, щоб зняти російську блокаду з українських портів та відновити експорт зерна, оскільки це попередить або принаймні полегшить продовольчу кризу у світі. Продовольча криза тісно пов’язана з економічною кризою, яка впливає на всі країни, зокрема Туреччину та Велику Британію. Також немає жодних підстав вважати, що в обмін на допомогу цих країн у знятті блокади Україна погодиться продавати їм продовольство за зниженою ціною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись