Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських психіатричних клініках проводять ВЛК — для подальшої мобілізації пацієнтів

У соціальних мережах російського сегменту наводять фото оголошення, буцімто розміщеного в лікарні, де просять родичів пацієнтів бути присутніми на військово-лікарській комісії. Нібито цих людей надалі мобілізовуватимуть у лави ЗСУ. 

Аналітики StopFake пишуть, що новина вигадана, а світлину оголошення змінили у фоторедакторі. Справжнє фото опублікували ще у 2021 році на сторінці Київського міського психоневрологічного диспансеру №2. Замість запрошення родичів бути присутніми на ВЛК папірець насправді містить напис «Реєстратура». 

Та й згідно з наказом МОУ №490 «Про затвердження Змін у Положенні про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України», з військового обліку виключаються громадяни з такими категоріями розладів психіки та поведінки: різко виражені стійкі психічні розлади; розлади психіки і поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин: алкоголю або наркотиків тощо. А отже, переважна більшість пацієнтів психоневрологічного диспансеру в будь-якому разі не підлягала б мобілізації. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись